Kamerlid
Kruimelpad
Belastingen en audit beheersen geanimeerde gemeenteraad
Bilzen-Hoeselt heeft zijn belastingtarieven goedgekeurd, maar niet zonder stevig debat. “Een belastingverlaging”, stelt de meerderheid. “Broekzak-vestzak”, smaalt de oppositie. Ook de forensische audit over het Sportpark in Hoeselt verhit de gemoederen.
De belastingtarieven van Bilzen en Hoeselt komen gelijk. De personenbelasting gaat naar 7,9 procent, de opcentiemen naar 970. Voor Bilzenaren een status quo, Hoeselaren betalen 0,6 procent minder personenbelasting en zien de opcentiemen stijgen met 57. De basisdienstbelasting voor gezinnen daalt naar 50 euro. Voor Bilzenaren is dat 12,5 euro winst, voor Hoeselaren 40 euro. Voor bedrijven zal dat 200 euro zijn.
“Alles samen haalt Bilzen-Hoeselt jaarlijks 35,1 miljoen op uit belastingen”, motiveert Guy Sillen (Trots), schepen van Financiën. “Waarbij we nu 1 miljoen minder zullen innen. Dit is een belastingverlaging. Wat we met die opbrengsten doen? Opnieuw investeren. Zoals voorheen.”
“Belastingkampioen”
“Een gemiste kans dat u de schuldovername niet gebruikt voor een belastingverlaging”, stelt Annick Ponthier (VB). “Daarom vragen wij per amendement de basisdienstbelasting definitief naar de prullenmand te verwijzen.”
“U zegt dat u wil investeren, maar u geeft enkel voorbeelden van vroeger”, zegt Wouter Raskin (N-VA Fusiebelang). “Ondanks de Vlaamse schuldovername beslist u de burger amper iets terug te geven. Als ik kijk naar grotere steden in Limburg zijn wij belastingkampioen.”
“We kunnen toch moeilijk belastingen goedkeuren als we niet weten wat u ermee gaat doen”, vindt Johan Danen (Best-Groen). “Vreemd dat een grote stad niet in staat is tenminste een beleidsplan voor te leggen.”
“Wat we zullen doen, zal in september of oktober uit ons meerjarenplan blijken”, antwoordt burgemeester Bruno Steegen. En het amendement? Weggestemd door de meerderheid. VB en N-VA Fusiebelang stemmen voor, Best-Groen onthoudt zich.
“Straffe uitspraak”
“Mochten Johan Danen en ik de audit niet geagendeerd hebben, zou de gemeenteraad nog niet in kennis zijn gesteld”, zegt Wouter Raskin. “Bovendien zegt de burgemeester in de krant dat er niets aan de hand is. Straffe uitspraak. Als u dat vindt, dan is er een probleem. Terwijl ik me na het lezen afvraag of schepen Croux wel betrouwbaar is om met publieke middelen om te gaan. Daarom willen we de schepen in een aparte zitting ondervragen.”
“Wij zijn niet van de gerechtelijke politie. Als u het rapport goed leest, komen mensen uit uw partij er net veel erger uit”, sneert Steven Coenegrachts (Team Burgemeester) richting Raskin. “Bovendien is het rapport geheim. Hoe verantwoord is een openbare zitting als Audit Vlaanderen zegt dat het niet mag?”
Johan Sauwens (Trots) haalt fel uit: “U vergist zich, meneer Coenegrachts. De gemeente moét dit openbaar behandelen. Het gaat hier niet over privéaangelegenheden, het gaat over mandatarissen. De bevolking heeft net recht op transparantie. Kunnen we volgend compromis maken? Dit komt op de agenda van de zitting van 11 februari, maar dan als eerste punt.”
“Zelf ben ik vragende partij voor transparantie”, zegt schepen Yves Croux (Team Burgemeester). “Het zal pittig zijn, maar ik heb niets te verbergen, meneer Raskin.”
Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2025