
Kamerlid

Kampse laadkade heropgestart voor militair transport
Staan er binnenkort opnieuw legertroepen op de laadkade in Leopoldsburg? Als het van defensieminister Theo Francken (N-VA) afhangt wel. Tegen 2028 wil hij de laadkade aan de militaire basis in Leopoldsburg weer operationeel hebben.
De huidige geopolitieke situatie dwingt de federale regering tot een versnelde versterking van de Belgische defensiecapaciteit. Minister van Defensie, Theo Francken, maakte eerder al duidelijk dat hij de Belgische defensie-investeringen tegen eind dit jaar wil optrekken naar 2 procent van ons bbp. Die bijkomende investeringen komen ook Limburg ten goede.
“Er zijn plannen om de laadkade aan de militaire basis van Leopoldsburg tegen 2028 opnieuw te activeren”, vertelt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin die het nieuws van Francken vernam. De laadkade - die aan de spoorlijn ligt en eigendom is van Infrabel - werd destijds gebruikt om het materiaal van geallieerde soldaten per trein te vervoeren. “Maar ook het materiaal van onze eigen troepen werd via deze spoorlijn getransporteerd. Het gaat om een cruciaal project voor het transport van militair materiaal en troepen.”
Vijf miljoen euro
“Leopoldsburg is één van de locaties waar materiaal en troepen van onze geallieerde partners tijdelijk of voor langere periodes gestockeerd kunnen worden”, zegt Francken. “De laadkade is daarom zeer belangrijk voor het strategisch transport van onze eigen troepen via het spoor - denk aan trainingen en operationele inzet binnen Europa -, maar ook voor de steun aan troepen die ons land als transit (doorvoerland, red.) gebruiken.” Minister Francken benadrukt dat het belangrijk is dat onze natie optreedt als reception, transit en host nation in het kader van het e nablement- plan van Defensie.
Voor de reactivering van de laadkade maakt Defensie een budget vrij van vijf miljoen euro om de noodzakelijke werken uit te voeren. Het is de bedoeling dat de laadkade tegen 2028 opnieuw in gebruik kan worden genomen. “De gronden zijn eigendom van Infrabel, maar via erfdienstbaarheid hebben wij hier toegang toe. Er zijn al gesprekken geweest over de reactivering. Om de werken van Infrabel in te plannen, ondertekenen we nog voor de zomer een intentieverklaring”, zegt Francken.
Sporenbundel
Infrabel bevestigt dat er constructieve gesprekken lopen met Defensie om de spoorlijn over te nemen. “Specifiek gaat het om sporenbundel Ruiterij”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. “Dat is een bundel van zeven sporen die naast elkaar liggen. Je kan het vergelijken met een parkeerplaats voor treinen. De sporenbundel was vroeger aangesloten op spoorlijn 15 (Antwerpen-Hasselt) en die lijn gaf ook toegang richting Duitsland. De laadkade ligt aan die sporenbundel.”
“De infrastructuur is wel verouderd, waardoor er eerst werken moeten worden uitgevoerd”, vervolgt Baeken. “We kijken nu wat de noden zijn bij Defensie en op basis daarvan zoeken we naar een oplossing waar alle partijen tevreden mee zijn.”
IJzeren Rijn
Naast de reactivering van de laadkade pleit Raskin ook voor de reactivering van de IJzeren Rijn. Die spoorlijn verbindt de haven van Antwerpen - via Noord-Limburg - met het Duitse Ruhrgebied. Maar sinds 1991 is de historische spoorverbinding niet meer in gebruik. Raskin wijst op de instabiele geopolitieke situatie en hoe die kan fungeren als gamechanger in dit dossier.
“Het is niet enkel een belangrijk economisch project, maar de verbinding biedt ook heel wat kansen op militair gebied. De haven van Antwerpen is een belangrijke aanvoerhaven voor zwaar materiaal en een eventuele ontplooiing van troepen. Die spoorlijn is ook korter en minder heuvelachtig dan de alternatieve Montzenroute, waardoor er minder energie verbruikt wordt en het mogelijk is om zwaardere ladingen te vervoeren. Ik hoop dat de actuele situatie een mindset kan creëren om door te zetten in dit dossier.”
Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2025
