Palmolie is alomtegenwoordig, zonder dat we het zelf goed beseffen: in voeding, cosmetica, zeep, margarine, smeerolie, … Het is met voorsprong de meest gebruikte plantaardige olie. De wereldwijde consumptie ligt op zo’n 75,45 miljoen ton per jaar en zal nog verviervoudigen tegen 2050. De voedingsindustrie heeft reeds grote stappen in duurzaamheid, maar “het werk is nog niet af”, zegt Wouter Raskin. “We moeten een evenwicht zoeken tussen het prijs- en efficiëntievoordeel van palmolie en de nadelen eraan verbonden zijn, zoals klimaat, milieu, mensenrechten, … Met deze resolutie kunnen we dit nu beter opvolgen.”
Wouter Raskin
Kamerlid
Kruimelpad
N-VA-resolutie goedgekeurd om consumptie palmolie beter op te volgen
Gepubliceerd op dinsdag 25 januari 2022
De Kamercommissie Klimaat keurde unaniem een resolutie goed van de N-VA om de productie van palmolie beter te gaan onderzoeken, opvolgen en reguleren. “Palmolie wordt weliswaar deels duurzaam geproduceerd, maar vaak ook met nefaste gevolgen voor het klimaat, het milieu, de mensenrechten en zelfs de volksgezondheid”, aldus Kamerlid Wouter Raskin. “We moeten de voor- en nadelen van palmolie objectief bekijken.”
(c) Frankie and Fish