Kamerlid
Kruimelpad
N-VA wil automatische intrekking rijbewijs na uitspraak rechter
Als de politierechter een rijverbod oplegt, moet dat twee maanden later automatisch ingaan. Zo luidt een wetsvoorstel van N-VA. Volgens de partij kan dit de opstap zijn naar een volledig virtuele intrekking van het rijbewijs.
Wie vandaag een zware verkeersovertreding begaat en voor de rechtbank zijn rijbewijs verliest, kan toch nog een hele tijd blijven rijden. Dat komt doordat het rijverbod niet automatisch ingaat. "Het is aan de wijkagent om het uitgesproken rijverbod thuis te laten betekenen", zegt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. "Meestal gebeurt dit enkele maanden na het vonnis. Daarna moet het rijbewijs binnen de vier werkdagen op de rechtbank worden ingeleverd. Op de vijfde werkdag begint het rijverval te lopen." Maar volgens Raskin is die procedure te omslachtig. "Wat als de persoon in kwestie niet thuis is of de deur niet opendoet? Bijkomend probleem is dat de betekening moet gebeuren in een taal die de veroordeelde machtig is, waardoor er een tolk bij moet zijn. Bovendien is de politie onderbemand en wordt er soms geen prioriteit gegeven aan betekeningen van de rijverboden."
Raskin zegt van verschillende parketten het signaal te hebben gekregen dat rijverboden daardoor vaak lang dode letter blijven. Om aan dat probleem tegemoet te komen, heeft N-VA nu een nieuw wetsvoorstel klaar. Dat moet het rijverbod twee maanden na de uitspraak automatisch laten ingaan. "Dat is niet alleen voorspelbaarder voor de betrokkene, die nu niet weet wanneer de politie zal langskomen, maar komt ook de verkeersveiligheid en eventuele slachtoffers ten goede. Er wordt een signaal gegeven dat wie een fout begaat, sneller zijn straf krijgt. Bovendien is het kostenbesparend omdat de politie niet meer op pad moet." Volgens N-VA kan dit ook een eerste stap zijn richting de volledig virtuele intrekking van het rijbewijs.
Blijven rondrijden
Verkeersveiligheidsinstituut Vias steunt het idee. "Elk voorstel dat de verkeersveiligheid ten goede komt, krijgt onze steun", zegt woordvoerder Stef Willems.
Theo Wilsens, politierechter in Beringen, heeft zijn twijfels. "Het is goed dat de politie fysiek de kennisgeving doet, omdat burgers vandaag vaak al zeggen dat ze niks van ons ontvangen, zelfs geen aangetekende brieven. Gaat de politie niet meer langs, dan zullen nog veel meer mensen blijven rondrijden zonder rijbewijs. Dat is nu trouwens al een steeds groter probleem." Volgens Wilsens zijn we ook nog ver verwijderd van een volledig virtuele intrekking van de rijbewijzen. "De systemen zijn amper op elkaar aangesloten, waardoor de politie bij nachtelijke controles vaak niet weet of iemand zijn rijbewijs kwijt is."
Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2023