Detachering gaat over het tijdelijk uitsturen van werknemers naar een andere lidstaat voor kortlopende projecten. “In haar voorstel wil Thyssen de maximale detacheringsduur op 24 maanden vastleggen, maar dat kan bezwaarlijk nog tijdelijk worden genoemd”, aldus Stevens. “Een termijn van drie tot zes maanden beantwoordt veel beter aan de echte doelstelling van detachering.”
Sociale zekerheid is waar schoentje écht knelt
Bovendien kan van een aangepaste detacheringsduur niet alle heil worden verwacht. De detacheringsrichtlijn, herzien of niet, raakt immers niet aan de Europese coördinatieregels voor het betalen van sociale zekerheid. “En het is daar dat het schoentje bovenal knelt”, meent Kamerlid Wouter Raskin. Momenteel kunnen gedetacheerde werknemers gedurende een periode van 24 maanden onderworpen blijven aan de socialezekerheidswetgeving van hun thuisland. “Onze werknemers verliezen daardoor de concurrentieslag”, stelt Raskin vast. “Willen we sociale dumping echt bestrijden, dan moet sociale zekerheid worden betaald in het land van tewerkstelling.”
Goede zaak voor democratie
“Dat nationale parlementen zo’n gele kaart kunnen trekken, is wel een uitstekende zaak voor de democratie in Europa”, vindt Stevens. “Zij kunnen zo hun stem laten horen wanneer zij menen dat Europa buiten zijn bevoegdheden treedt. Onderzoek zal nu moeten duidelijk maken of er sprake is van een onterecht Europees initiatief. Als zou blijken dat Thyssen haar huiswerk opnieuw moet maken, dan verwacht de N-VA in elk geval sterkere maatregelen om oneigenlijke detacheringen een halt toe te roepen.”