De wereldwijde consumptie van palmolie is tussen 1995 en 2015 verviervoudigd, tot 62,6 miljoen ton in 2015. Vandaag is dat al 73 miljoen ton. Tegen 2050 wordt geschat dat de vraag naar palmolie nogmaals zal verviervoudigen. Het product is alomtegenwoordig: het is de meest gebruikte plantaardige olie en zit in 50 procent van alle consumptiegoederen.
Nog niet volledig omgeschakeld naar duurzame palmolie
De Human Rights Watch signaleerde echter wantoestanden in de productie. Het gaat om slechte arbeidsomstandigheden en het stelen van land en watervoorraden van lokale gemeenschappen.
Ondertussen hebben ook Belgische voedingsbedrijven al grote stappen gezet in de omschakeling naar duurzame palmolie. Positief, maar het werk is nog niet af. Human Rights Watch verwijst in haar rapport naar Socfin, een Belgisch-Luxemburgs palmoliebedrijf dat al jaren een slechte reputatie heeft.
Ernstig debat nodig over voor- en nadelen
Voor Kamerlid Wouter Raskin is een nieuw evenwicht belangrijk tussen enerzijds het prijs- en efficiëntievoordeel van palmolie en anderzijds de nadelen voor het milieu, het klimaat, de mensenrechten en de volksgezondheid. De alomtegenwoordigheid van palmolie in voedingsproducten en consumptiewaren houdt risico’s in voor natuur en mens. “Over de voor- en nadelen van palmolie versus de alternatieven mag in de Belgische politiek wel eens een ernstig debat gevoerd worden. We hopen dat onze resolutie hier een eerste aanzet toe kan zijn”, zo stelt Raskin.