Naar aanleiding van de hoorzitting bezorgde José Fernandez Lopez, OCMW-raadslid in Anderlecht, aan de commissie Sociale Zaken een brief waarin hij enkele nieuwe elementen blootlegde over de toestand in het OCMW van Anderlecht. Daaruit blijkt dat er wel degelijk meerdere keren aan de alarmbel getrokken werd.

Lopez wijst in zijn brief op meerdere problemen die tijdens de coronacrisis aan het licht kwamen. Politieke beslissingen werden volgens hem niet uitgevoerd, wat leidde tot klachten van burgers die maandenlang zonder hulp zaten. Een interne audit bracht problemen en aanbevelingen aan het licht, maar deze werden genegeerd.

Alarmbel genegeerd

In 2021 werd een anti-fraudecel voorgesteld na vermoedens van fraude, maar deze werd nooit opgericht. Daarnaast werd vastgesteld dat de financieel directeur zonder toestemming óók werkte voor de politiezone Zuid (2022-2023). Dat roept vragen op over dubbele betalingen of financiering door het OCMW, die onbeantwoord bleven. Verder is er ook er een sterke toename van aanvragen voor referentieadressen door daklozen, wat vragen doet rijzen over mogelijk misbruik. Ook zijn er problemen met vastgoedbeheer: het OCMW had jarenlang een leegstaand gebouw in bezit terwijl het elders panden huurde. 

“Deze brief getuigt dat er in het verleden al aan de alarmbel werd getrokken, maar dat elk initiatief op politiek en administratief niveau geblokkeerd werd”, reageert Kamerlid Wouter Raskin. “Dit is opnieuw een duidelijk voorbeeld van een schandaal waarin de PS centraal staat, met een systeem van cliëntelisme, vriendjespolitiek en mogelijke sociale fraude.”

Hulpbehoevenden aan lot overgelaten

De onthullingen verhogen de druk op minister Karine Lalieux (PS). “De PS noemt zichzelf een sociale partij, maar deze situatie bewijst het tegendeel,” aldus Raskin. “Mensen die hulp nodig hebben, worden zo aan hun lot overgelaten. Dat is niet alleen triest, het is ronduit schandalig.” 

De minister verliet de commissie zonder in te gaan op de inhoud van de brief en zowel de voormalige als huidige OCMW-voorzitter stuurden hun kat. 

Parlementaire onderzoekscommissie

Voor de N-VA zijn de wantoestanden in het OCMW van Anderlecht onaanvaardbaar. Daarom vraagt ze om een parlementaire onderzoekscommissie. “Als zelfs de verantwoordelijken hun verantwoordelijkheid ontlopen, is een onderzoekscommissie de enige manier om de waarheid boven tafel te krijgen,” besluit Raskin.

Onderwerpen