Kamerlid
Kruimelpad
109 gevaarlijke punten krijgen trajectcontrole
Er komen de komende maanden tientallen trajectcontroles bij langs Vlaamse wegen. Het gaat om 109 nieuwe locaties, waar al dan niet in beide richtingen zal worden geflitst. Wat nu nog mist: politiepersoneel om de verwachte groei aan boetes te verwerken.
Met de nieuwe lading trajectcontroles bijgerekend, zal straks in Vlaanderen op meer dan 300 verschillende locaties aan trajectcontrole worden gedaan. De specifieke locaties zijn gekozen op basis van hun ongevalsrisico. Het is dus geen "pestmaatregel", beklemtoont Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (OpenVLD). "Trajectcontrole is een concrete en doeltreffende maatregel in de strijd tegen ongevallen door overdreven snelheid, een van de drie grootste killers in ons verkeer."
Nog volgens Peeters toont onderzoek niet alleen aan dat trajectcontroles erg efficiënt zijn in de strijd tegen overdreven snelheid, maar ook dat voor en na een trajectcontrole het aantal ongevallen daalt. Vorig jaar kwamen in Vlaanderen in het verkeer 271 mensen om het leven, bijna 28.000 mensen geraakten gewond.
Het merendeel van de bijkomende trajectcontroles (27 stuks) komt in West-Vlaanderen. Geen verrassing: West-Vlaanderen scoort erg slecht op het vlak van verkeersongevallen. Oost-Vlaanderen krijgt er 23 trajectcontroles bij, Limburg 22, Vlaams-Brabant en Antwerpen elk zo'n 20.
Maar werken ze ook?
Wanneer de 109 bijkomende trajectcontroles er effectief staan - zo'n 80 van de nieuwe installaties flitsen in beide richtingen, een twintigtal in één rijrichting - moet nog blijken. "De werken zijn in voorbereiding", zegt Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). "Afhankelijk van de vorderingen zal de komende maanden op die verschillende locaties de spade in de grond gaan."
Vraag is of de politie de bijkomende trajectcontroles straks ook meteen in gebruik zal nemen. De politie - en dan specifiek de gewestelijke verwerkingscentra van de federale politie - komt immers personeel tekort om de lawine aan verkeersboetes te verwerken die de trajectcontroles opleveren. Daardoor staan sommige van die installaties al jaren stof te vergaren.
Activeren
Volgens de laatste stand van zaken die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan het parlement bezorgde, staan in Vlaanderen alles opgeteld 327 trajectcontroles - naast Vlaanderen baat immers ook de federale politie verschillende trajectcontroles uit. "Van die 327 installaties zijn er 155 actief", aldus Verlinden. In haar antwoord aan N-VA-Kamerlid Wouter Raskin beloofde ze dat via extra personeelsaanwervingen dit jaar "alle inactieve trajectcontroles geactiveerd zullen worden."
Bron: Het Nieuwsblad © Mediahuis 2023